Translate

Om mig

Mitt foto
Gift med Ewa, pappa till Sofie och Åsa, kirurg på St Görans sjukhus i Stockholm

lördag, juni 20, 2009

Ingvar Kamprad sommarpratar











Har en liten radio, inhandlad på ETC, som kan laddas med vev och solceller. Av en tillfällighet slog jag på den för att se om den var vid liv. Mottagningen är inget vidare men signaturmelodin till Sommar i P1 går inte att ta miste på. Ingvar Kamprad gör debut som sommarvärld.

För en svensk jantemänniska, ständigt avundsjuk och van att leta fel, blir det en ganska omtumlande radiopupplevelse. Och när programmet är över känner jag trycket att ta ställning. Går det att tro på karln ?

Ingvar Kamprad är en enkel bonnapojk som drivs av viljan att hjälpa människor till ett bättre liv.
Ingvar Kamprad är anspråkslös och har inte så stora behov, han har så han klarar sig. Pratet om hans stora förmögenhet är trams.- Vad ska jag med pengar till ? Vår tids sjuka är att pengar blivit ett självändamål.
Ingvar Kamprad upprepar flera gånger hur viktigt det är att sätta sig in i vanliga männisikors situation. - Det gör man inte i fina kläder med kamera på magen. Och han betonar hur viktigt det är att föregå med gott exempel. Att t.ex aldrig åka business-class. Eftersom vanliga människor inte kan göra det.
Ingvar Kamprad har aldrig skattesmitit, och aldrig betalat mutor.
Ingvar Kamprad har hållit sig borta från börsen för att kunna jobba långsiktigt. - Vissa ställen går med förlust år efter år men på långs sikt tror vi på dom.
Invar Kamprad vill starta IKEA i Iran för att "öppna upp" det som politikerna inte klarar att "öppna upp".
Ingvar Kamprad flyttade till Schwiez för att hustru Margareta tyckte barnen skulle lära sig franska.
Ingvar Kamprad ångrar sitt köp, 12 miljoner, av den franska vingården som han inte hinner vara på och som bara varit bekymmer. - Jag säljer den så fort jag kan få tillbaka pengarna.
Ingvar Kamprad "är mer än lite intresserad av miljön" och han håller inte med Al Gore och andra om faran med ökad koldioxidhalt. Vattenbristen är ett större hot. Sedan har han en ide om att syre är framtidens bristvara. Därför har han engagerat sig i bambuodlingar som producerar extra mycket syrgas.(???)
Ingvar Kamprad har en stiftelse i Holland för att stödja design och utbildning. Efter segdragna juridiska processer har stiftelsens text ändrats så att den nu även kan fokusera på social mission och hjälp till utvecklingsländer (?). Stiftelsens heligaste princip är att ingen familjemedlem skall kan ta ut av stiftelsens medel för privat bruk.
Ingvar Kamprad är bekymrad att duktiga designers gör IKEA-produkterna för stajlade, så att de inte längre är ämnade för vanliga människor. - Det finns en risk att vi lämnar "spåret".
Han avslutar programmet med att "aldrig har jag haft en så stark känsla av att det mesta är ogjort".

Man får (som vanligt) lita till intuitionen. Humanisterna gör jag tummen ner för. Ingvar -Jesus-Christ - Kamprad får min godtrogna, aningslösa janteröst. (Birger Schlaug och andra med kritiskt sinnelag lär inte svälja betet.. ?)

1 kommentar:

Monica sa...

Jag kan inte låta bli att tro på karln. Jag har en väninna som råkade bli sittande jämte honom och prata på nån mässa hon var på, utan att veta vem det var. Hon frågade vad han sysslade med och det ödmjuka svaret blev "jag håller på lite med möbler". När han gått blev hon upplyst om vem det var hon språkat med och tappade hakan. Han var verkligen den där bonnapöjken som han själv pratade om i programmet.