Translate

Om mig

Mitt foto
Gift med Ewa, pappa till Sofie och Åsa, kirurg på St Görans sjukhus i Stockholm

söndag, april 19, 2009

Skadligt bistånd














Hanne Köller tog till orda i DN om biståndet. Som enligt allt fler gör mer skada än nytta. Det hamnar i händerna på korrumperade envåldshärskare.
Länder som tagit sig ur sin fattigdom har inte gjort det med hjälp av bistånd.
Att skänka en slant av vårt överflöd (1%) blir " ett avlatsbrev för att visa att vi vill väl".

Men om man vänder på steken. Uppgifterna om biståndets begränsade nytta, eller t.o.m skada, ger den girige en godtagbar ursäkt att slippa bry sig. Vi har våra problem. Ni får lösa era.
Om man ändå tvingas ha någon uppfattning om orättvisorna i världen så blir förstås svaret från Timbro att lösningen ligger i att uppmuntra fri företagsamhet. Och det kanske är den dystra sanningen. Att afrikanerna måste bli som asiaterna. Nämligen övertygas om att livets mening är konsumtion, konsumtion, mer konsumtion.
Det är otacksamt att tala väl om commandante Fidel Castro. Men han har en schysst inställning till prioriteringar. Ungefär samma inställning som svensson brukar ha i opinionsundersökningar. Skola, vård och omsorg är viktigast. Resten är utanverk.
Tänk om det fanns ett demokratiskt Kuba att se upp till.

4 kommentarer:

Elias sa...

"Nämligen övertygas om att livets mening är konsumtion, konsumtion, mer konsumtion."

Jag tror inte det är många liberaler som tycker så. Men vad sägs om "livets mening är frihet, frihet och mer frihet"?

ERIC SECHER sa...

Elias, du har rätt,liberalerna kallar det för frihet, frihet, frihet. Men i praktiken skall vi uppnå denna frihet genom att konsumera mera. Och så når man till slut det stadium när man istället för att vara tacksam för den fattigdom man sluppit vackert ber om att slippa konsumera mera. Visst, liberalen säger blixtsnabbt att i det fria samhället kan vi välja att avst.Om det vore så lätt. 60 miljarder årligen till reklam,få kommer undan. Fri att konsumera? Nej, tvungen att kosumera.

Monica sa...

Fler och fler väljer trots allt att avstå, åtminstone till en del, från konsumtion. Jag tror det finns hopp, att "antikonsumtionen" sprider sig. Men det är i västvärlden det. Nu ska resten av världen frälsas och gå igenom samma skit innan dom märker att det inte är så smart. Kan dom inte bara hoppa över eländet...? Tänk om dom bara förstod att dom, starkt generaliserat, har det bättre som dom har det...

Camilla Grepe sa...

Konsumtion och konsumtion... Problemet heter produktion. Varför lönar det sig inte för en afrikansk bonde att odla majs när när EU dumpar sitt jordbruksöverskott i Afrika?